čtvrtek 5. listopadu 2015

Ajurvédské posezeníčko

aneb vlna informací a neskutečný zážitek

Pátek začal poklidně. Raní protažení, výtečná snídaně a už jen vychutnání jedinečného šálku kávy s novými článkem. V této raní pohodičce, přichází do kuchyni babička. Oko nateklé tak, že není ani vidět. Ani nemusela nic říkat a bylo jasné, že i hned se odjíždí k dokotrovi. Konec ranního rituálu. 
Házím na sebe první tričko, kalhoty. Budím bráchu. A už sedíme v autě a míříme k doktorovi. Po hodince čekání se dostáváme na řadu. Zjišťujeme, že se pravdě podobně jedná jen o alergickou reakci na mastičky. Tudíž léčba nebude dlouhá. Stačí je přestat používat a polykat proti alergické prášky. Babičku, necháváme u dědy a vyrážím na víkendový nákup. To abychom neumřeli hlady.

Než se naději, zvony odbíjejí poledne a já mířím zpět domů. Nyní v roli spolujezdce. Řízení se ujímá mamka, a teď je vše pod její taktovkou. Rychle dojet domů. Dát si oběd. A honem do Uherec (novostavba - o tom jak jsme začali stavět brzy napíšu). Mám na vše asi tak 40min. Což je můj nadlidský výkon. Stihnout si uvařit, sníst a ještě to uklidit. Přijíždíme na baráček v čas, máme domluvenou schůzku s truhlářem. Ani se nadějeme a už na mám po baráčku pobíhá hbitý mužík s metrem a milionem otázek..až nám z toho jde hlava kolem..otevírání skříně: doprava, doleva, nahoru dolů....kuchyňská deska: dřevo, kámen, mramor, tmavá, světlá, se vzorem, bez vzoru.....
Po vyčerpávajícím rozhovoru se domlouváme na další schůzce, kde se doladí detaily.


Před rokem zde stál dům mého dětství....
...po několik měsících zbylo jedno patro...























...po dalších měsících vzniknul nový dům...


Vyčerpané odjíždíme domů. Máme dalších 40 min na odpočinek. Třikrát sláva. Pijeme v rychlosti horký čaj a do toho rychle měníme svršky, za pohodlné šatičky. Už opět sedíme v autě a míříme si to na Ajurvédský seminář. Cestou nabíráme nejprve Janinku, a po té Martinku. Třetí naše zastavení je již na místě. Procházíme parkem (který působí trochu strašidelně -kupodivu v 5 pm už je tma jak v pytli). Naštěstí procházka není moc dlouhá a my usedáme do teplé místnosti, provoněné čajem, svíčkami Yankee. Všude je cítit podzimní pohodička s podtextem vydatného semináře o koření. Ivča se na nás již chystá, ze svého kouzelného kufříku pomaličku tahá jedno kořeníčko za druhým. Jsem natěšená co z toho bude. Kruh novodobých babek kořenářek se pomaličku utišuje. Můžeme začít. Moje pero sviští po papíru, jako bleskobrk Rity Holoubkové. Nesmí mi uniknout ani jedno slůvko. Propisce dávám pauzu pouze, když se ke mě dostane lahvička s kořeníčkem na ochutnání. Je to neuvěřitelná směsice vůní a chutí. Naše kuchařinské schopnosti se často vystačí s pepřem a soli (vždyť sůl je nad zlato) a občas nějaká ta paprika, bylinky (oregano, bazalka, majoránka - s italským vlivem) a když se joo odvážíme tak skořice s hřebíčkem (ale to musíme být už Superhero :D )
Přitom je tolik, tolik dalších možností jak dochutit pokrmy. Ale POZOR!!! Nejen dochutit, ale využít i léčivé síly koření.





Údiv? Koření a léčba? Jakože bych pomocí koření mohla vyléčit zpomalený metabolismus, špatné trávení, nespavost, akné??? ANO!!!
A nediv te se tolik, vždyť i nás kdysi byli babky kořenářky, ke kterým každý chodil pro rady k léčení jakékoliv neduhy. :) Bohužel se u nás tato tradice nedochovala. Avšak díky Ajurvédě si toto učení můžeme znovu osvojit a zapojit do svého života. Kdo Ajurvédu nezná tak jen ve zkratce napíšu, že je to nauka o životě. O tom jak žít naplno. O tom jak si užívat. O tom jak být šťastný. O tom jak udržet naše tělo v harmonii. Základem všeho je vyrovnané tělo - správně vyživené - správně opečovávané. O tom všem a ještě víc je Ajurvéda. Učí nás jak se starat sami o sebe, jak se mít rádi a jak se správně stravovat. Mohla bych o tom psát další a další věci, ale to už bych odbíhala od toho co vám opravdu chci sdělit.

Tento seminář byl tedy zaměřen na léčivou sílu koření a jeho využití v kuchyni. Postupně nám Iva představovala jedno koření za druhým a seznamovala nás s jejich vlastnostmi.
Věděli jste že zázvor harmonizuje:
 - bolesti v krku
 - lymfatický systém
 - úprava váhy
 - úprava trávení
 - odstraňuje kašel, dýchací problémy, menstruační problémy
 - je proti zánětlivý
 - a lze ho použít místo kinedrilu???
 Takže všichni honem na zahrádky (v ideálním případě) nebo do krámu a kupujte zázvor. Který je vynikající hlavně teď na podzim za krásné zahřátí - například zázvorový čaj s medem a citrónem.

 Takto jsme zahájili nekončící výčet léčivé síly koření. Dále nám byl představen:
Římský kmín, Černý pepř (podporuje mozek) Čertovo Lejno nebo-li Hink, Adžvaján nebo-li Celerové semínko.



Hřebem večera bylo umíchání kořenící směsi pro podzimní období. Nejednalo se však o postup: naházet do mísy, zaškvrdlat a hotovo. Ne, takhle by to nešlo (respektive, šlo ale nebylo by to ono). Posupně jsme přidávali koření, pořádně promíchat a směs je téměř hotová. Přichází první ochutnávka. Chuť je velice štiplavá a hooodně výrazná. Jak kdybych si dala cibuli se zázvorem :D
Přichází fáze číslo dvě.


Začínáme si opravdu hrát na babky kořenářky a čarodějky. Zhasínáme hlavní světlo. Rozsvěcíme svíčky a sedáme si do kruhu. Jsem napnutá jak kšandy a čekám co bude dál. Atmosféra kolem je plná očekávání. Iva nás učí mantru, kterou budeme zpívat. Po pár nácvicích jsme všichni seznámení s pravidly hry a můžeme začít. Sedíme v kroužku. Nikdo ani nedutá. Čekáme na povel.
Zpěv začíná a s ním i míchání koření. :) Mísu si postupně předáváme dokola. Nesmíme přestat míchat, ani nesmíme ustat se zpěvem. Ani snad nelze popsat co se děje kolem. Připadá mi jak kdybychom seděli někde u velkého kotle s druidy a míchali kouzelný elixír pro Asterixe. Nepopsatelný zážitek. Vše je hotovo. Potichoučku ustáváme se zpěvem a necháváme doznívat rozprouděnou energii.
Další ochutnávka našeho společného díla. Koření chutná stejně, ale přeci jen jinak. Chuť se na jazyku rozplývá. Je ucelená a lahodná. Nejsou zde již žádné ostré rysy chutí, ale vše se kulatě prolíná. Hotový zázrak.

Časový limit tohoto semináře se chýlí ke konci. Iva nás zde na svoje semináře na Moravu a slibuje další posezení. Již teď vím, že budu účastníkem další akce. Pomaličku rozpouštíme náš kroužek kořenářek a jedeme domů. Plné nových informací. S úsměvy na tváři. S klidem na duši. S optimismem všude kam se podíváme.
Děkuji!!!
Děkuji za to, že jsem mohla být na tomto semináři. Děkuji Ivě za úžasný přednes.
Děkuji za tento krásný den. <3 <3 <3

S láskou

A.

p.s.: Máte nějaké zkušenosti s Ajurvédou? 

Žádné komentáře:

Okomentovat